(porcja na ok. 50 średnich oponek)
Składniki:
2/3 szklanki oleju roślinnego
1 kg mąki
1 szklanka mleka sojowego
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie drożdży
1 kieliszek octu jabłkowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder (na lukier)
*aromat (migdałowy, rumowy, waniliowy - do lukru)
Wsypać mąkę i cukier do miski, wymieszać, rozkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą. Dodać szczyptę cukru i odstawić do momentu, kiedy drożdże zaczną "puszczać bąki" :) Zagnieść, dodać olej, mleko i ocet. Odstawić do wyrośnięcia (na min. 30 min.), rozwałkować ciasto. Wykrawać kubkiem i kieliszkiem, w kształcie oponki, smażyć na głębokim, gorącym oleju.
Usmażone wytarzać w lukrze, można dodatkowo w suszonej skórce pomarańczowej, pokrojonych migdałach, orzechach i innych pysznościach:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz