piątek, 20 stycznia 2012

Wegański karp Kasi

Składniki:
  • kotlety sojowe (500 gram)
  • sos sojowy lub inne przyprawy do namoczenia kotletów
  • mąka do panierki (np. kukurydziana)
  • olej do smażenia
  • 2 kg. marchwi
  • por (koniecznie!)
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • sól
  • pieprz
  • inne przyprawy
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: 30-60 min.

Kotlety sojowe gotujemy (wg. przepisu podanego na opakowaniu) i smażymy obtoczone w mące (najlepiej kukurydzianej). Po ostygnięciu kroimy w plasterki.
Marchewkę ucieramy na tarce i gotujemy w małej ilości wody (sos nie może pływać, musi być zbity), dodajemy przeciery pomidorowe, sól, szczyptę pieprzu i inne przyprawy.
Wkładamy do jednego naczynia pokrojone kawałki kotletów i zalewamy gęstym sosem. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość pokrojonego drobno pora i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Na półmiskach lub talerzykach dekorujemy obficie natką pietruszki lub pociętym w krążki porem. Potrawę odstawiamy na kilka godzin i podajemy na zimno. Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz