Składniki:
- soczewica zielona (400g)
- cebula (2-3)
- olej (o,5l)
- przyprawy (oregano, pieprz, sól, pieprz ziołowy, kmin itd.)
- płatki owsiane
- mąka ziemniaczana
- bułki (do burgerów)
- pomidor, ogórek, sałata (do burgerów)
Soczewicę płuczemy i gotujemy przez ok. godzinę, z solą, majerankiem i/lub cząbrem. Odsączamy i zgniatamy.
Dodajemy usmażoną na oleju cebulkę i przyprawy, wedle uznania. Później mieszamy z płatkami owsianymi i dodajemy trochę mąki.
Gdy ostygnie, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej lub w płatkach owsianych i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Dodajemy usmażoną na oleju cebulkę i przyprawy, wedle uznania. Później mieszamy z płatkami owsianymi i dodajemy trochę mąki.
Gdy ostygnie, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej lub w płatkach owsianych i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz