Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 80 g cukru
- 50 g oleju roślinnego
kruszonka:
- 40g maku
- cukier
- wanilia
- 25 g oleju
masa makowa:
- 750 g maku
- 4 łyżki cukru
- bakalie (rodzynki, orzechy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki grysiku (kaszy manny)
Zrobić rozczyn z ciepłej wody, drożdży oraz 1/2 szklanki mąki i pozostawić w cieple na 10 minut.
Zagnieść ciasto dodając resztę ciastowych składników i pozostawić do wyrośnięcia.
Sparzony mak zmielić w maszynce do mielenia 2 razy.
Do maku dodać cukier, bakalie, mąkę ziemniaczaną oraz 4 łyżki grysiku ugotowanego w 1 szkl. wody.
Wszystko dobrze wymieszać. Składniki na kruszonkę zmieszać i zagnieść w kulkę.
Uformować 3 rulony makowca. Piec około 1 godziny w temp. 170°C.
Zagnieść ciasto dodając resztę ciastowych składników i pozostawić do wyrośnięcia.
Sparzony mak zmielić w maszynce do mielenia 2 razy.
Do maku dodać cukier, bakalie, mąkę ziemniaczaną oraz 4 łyżki grysiku ugotowanego w 1 szkl. wody.
Wszystko dobrze wymieszać. Składniki na kruszonkę zmieszać i zagnieść w kulkę.
Uformować 3 rulony makowca. Piec około 1 godziny w temp. 170°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz