piątek, 20 stycznia 2012

Wegański makowiec Gabrysi

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 80 g cukru
  • 50 g oleju roślinnego
kruszonka:
  • 40g maku
  • cukier
  • wanilia
  • 25 g oleju
masa makowa:
  • 750 g maku
  • 4 łyżki cukru
  • bakalie (rodzynki, orzechy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki grysiku (kaszy manny)
Zrobić rozczyn z ciepłej wody, drożdży oraz 1/2 szklanki mąki i pozostawić w cieple na 10 minut.
Zagnieść ciasto dodając resztę ciastowych składników i pozostawić do wyrośnięcia.
Sparzony mak zmielić w maszynce do mielenia 2 razy.
Do maku dodać cukier, bakalie, mąkę ziemniaczaną oraz 4 łyżki grysiku ugotowanego w 1 szkl. wody.
Wszystko dobrze wymieszać. Składniki na kruszonkę zmieszać i zagnieść w kulkę.
Uformować 3 rulony makowca. Piec około 1 godziny w temp. 170°C. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz