Składniki:
- ziemniaki
- kalafior lub inne warzywa (marchewka, groszek, brokuł)
- mąka ziemniaczana
- mąka kukurydziana
- przyprawy
- olej
Ziemniaki i warzywa (w proporcji 1:1, lub 2:1) gotujemy, odsączamy, zgniatamy tłuczkiem i doprawiamy.
Mieszamy razem i dodajemy trochę mąki ziemniaczanej i ewentualnie przypraw.
Formujemy kulki o średnicy +- 3-4cm i obtaczamy w mące kukurydzianej.
Wrzucamy na gorący olej i smażymy w głębokim tłuszczu aż zbrązowieją.
Mieszamy razem i dodajemy trochę mąki ziemniaczanej i ewentualnie przypraw.
Formujemy kulki o średnicy +- 3-4cm i obtaczamy w mące kukurydzianej.
Wrzucamy na gorący olej i smażymy w głębokim tłuszczu aż zbrązowieją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz